2012. szeptember 21., péntek

A cél

A CÉL, vagyis hogy mire akarjuk használni. Ugyanis mindenre nem lesz jó. Általában adunk neki egy feladatot, és azt szépen meg fogja valósítani, de egyszerre többet nem, ne felejtsük el hogy ez nem egy univerzális gép, mint ami az asztalon/alatt/ölünkben duruzsol. A legjellemzőbb célok:
  • médialejátszás
  • torrenbox
  • fájlszerver/NAS/router

Ezek egyikét fogja tudni, de egyet választhatunk csak, nem fog menni ha azt szeretnénk, hogy menjen a torrent ezerrel, de a filmeket is játssza le közben a tv-n. Vagy ez, vagy az.

Persze, megoldható, hogy összehozzuk, de annyi kompromisszum kell majd hozzá, hogy meg fogjuk bánni. Szerintem. Aki így használja, és elégedett vele, annak gratulálok, szép munka, legtöbbünknek nem sikerül.

Nézzünk akkor pár esetet:
Médialejátszónak azért jó, mert viszi a 720p-s mkv-kat mindenféle akadás nélkül, és a DTS/AC3 hangot közvetlenül kiküldi a HDMI-n. Az 1080p-s filmeket is viszi, bár ott azért előfordulhatnak röccenések, ha túl nagy a film bitrátája, vagy nem teljesen szabványos a tömörítés, vagy holdtölte van, vagy ilyesmik.
Torrentboxnak azért jó, mert állandóan mehet, mivel a fogyasztása lehetővé teszi a 7/24-et is. Nincs mozgó alkatrésze, (a tápnak sem!), csak a vinyó kerregése jelzi időnként, hogy valami történik a spájzban...
Fájlszervernek, routernek szintén a hang és a fogyasztás miatt ideális, lásd fent. Igaz, ha több hálózati csatlakozást akarunk rá, az nem egyszerű, viszont egy wi-fi adapterrel akár AP is lehet belőle.
Akármi másra is használhatjuk, a GPIO portok adta lehetőséget az intelligens ház vezérléstől a robotikáig mindenfélére, ez már tényleg a felhasználó dolga. Ha akarsz építeni egy ember nagyságú robothangyát, és két raspberry mozgatná a csáprágóit...rajta. :)

Akármit választunk, szükségünk lesz kiegészítőkre, amiket a meghatározott célunknak megfelelően kell összeválogatunk. Illetve, lesznek olyan kiegészítők, amik minden esetben szükségesek. Legközelebb ezeket feszegetem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése