2012. szeptember 22., szombat

Az eszköz(ök)

Megvan az elhatározás, most lássuk mikre lesz még szükségünk.

Gondolom senkit nem ér meglepetésként, hogy a önmagában a legtöbb célunk elérhetetlen lesz vele. A kiegészítőit osszuk két csoportba: vannak feltétlenül szükséges, és választható dolgok. Felmerülhet, hogy a feltétlenül szükséges dolgokat miért nem adják vele/építik bele? :) Mert akkor nem 35$ lenne...



Feltétlenül kell:
  • áramellátás
    • Nyilvánvalóan nem fog a levegőből táplálkozni, kell neki tápegység. Mivel a fogyasztása elég kicsi, többnyire elég szokott lenni egy 5V-os microUSB-s telefontöltő. Amiket eddig láttam mind meg tudták hajtani, kivéve ha túl sok dolgot aggatott rá a gazdája, ilyenkor azért elfogy a kraft. Nekem egy 5V61A-es töltő lett vásárolva erre a célra, 2300Ft, de előtte egy Samsung telefon tőltőjével ment majd két hétig, az 780mA-es, semmi gond nem volt azzal sem.
  • adattárolás
    • Mivel ez egy számítógép, szükség van hozzá operációs rendszerre, azt pedig valahol tartani és futtatni kell. Erre a legegyszerűbb megoldás a Raspi beépített kártyaolvasójába egy SD kártya belehelyezése. Szóval kell egy SD kártya. Lehet microSD is, akkor az adapterrel kell használnunk. A kártya mérete (vagyis a kapacitása, nehogy itt centikre meg milliméterekre gondoljunk :) ) minimálisan 2Gb, igazából ez alatt nemigen tudunk használható rendszert rápaszírozni, de nem lehetetlen. A felső határ ha jól tudom 32Gb, igen, kezel SDHC kártyát is.Class4, class10? Jó kérdés, egyesek szerint minimum a class10, nekem class4-essel sem volt gond, de nyilván a gyorsabb jobb.
  •  megjelenítő vagy internet/LAN
    • Azt gondolnánk ez alap, de sokan elfelejtik, hogy a monitoruk senem RCA senem HDMI, ezért a nagy öröm után jönnek rá hogy nincs mire "rádugni", nem látni semmit. A legegyszerűbb dolga annak van, akinek van egy HDMI-s TV-je, ő csak rádugja a HDMI kábelt, és kész. Ugyanez szokott működni olyan TV-kkel, is, amiknek van kompozit bemenete, itt is csak rá kell csatlakoztatni. A másik megoldás, ha nincs semmilyen megjelenítő csatlakoztatva, hanem távoli belépéssel használja valaki, ekkor viszont az internet/LAN elengedhetetlen, hiszen be kell tudnunk lépni valahogy. Mindenképpen a távoli elérést javasolnám, külső megjelenítőnél még a billentyűzetet, esetleg egeret is meg kell oldani. (ne felejtsük, 1db USB van rajta, vagyis több eszköznek USB hub kell)
Tulajdonképpen ha ezek a dolgok biztosítottak, az eszközünk működőképes.

A következő részben a specializált hardverekről írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése