2012. szeptember 26., szerda

Új felhasználó és tárolóhely

Mivel legalapvetőbb biztonságtechnikai szabály, hogy root-al nem használjuk a gépet, csak konfiguráljuk, hozunk létre egy átlagos usert. Egyszerű, megszokott módon:
useradd -m -g users -G storage,power,optical,video,wheel -s /bin/bash <usernev>
Ezzel így létre is hoztunk egy usert, könyvtára a /home/<usernev>
De még nincs jelszava, hozzunk neki létre:
passwd <usernev>
Itt kétszer megkérdezi, és ha egyezik, be is állítja.


Én nem szeretek ki-be lépegetni, használok sudo-t, így itt is telepítettem, és mellé még pár apróságot, amiket szoktam használni:
pacman -S sudo pambase unzip unrar curl base-devel mc bash-completion python2
(A sudonak kell a "pambase", a bash-completion nélkül élni sem lehet, a többi opcionális, de mind szoktak kelleni)
Ha felkúsztak, állítsuk be a sudot. Nyissuk meg a sudo konfigurációs fájlját a kedvenc szerkesztőnkkel:
EDITOR=vim visudo
"vim" helyett írhatunk "nano"-t is, ahogy tetszik. Keressük meg a "%wheel ALL=(ALL) ALL" sort, és vegyük ki előlle a #-ot. (emlékszünk, hogy amikor létrehoztuk a usert, hozzáadtuk a "wheel" csoporthoz? Na, hát ezért) Mentsük el a fájlt. Ellenőrízzük, hogy sikerült-e a mentés (volt már hogy nem)
grep ^\%wheel /etc/sudoers | wc -l
Ha azt írta ki hogy "1", akkor ok, ha "0", akkor pont ennyi eredménye volt az előbbi, visudo-s szerkesztésünknek. :) Kezdjük csak elölről, menni fog az.
Ha megvagyunk, még ellenőrízzük hogy a bash completion aktív-e a bash profilokban, vagyis az /etc/bash.bashrc fájlban benne van-e a
[ -r /usr/share/bash-completion/bash_completion   ] && . /usr/share/bash-completion/bash_completion
sor. Ma nincs, vagy ki van kommentezve, engedélyezzük, mert rengeteg gépeléstől kímél meg. Ha minden rendben van, most már lépjünk ki a root-ból, és jelentkezzünk be az előbb létrehozott userrel/jelszóval.

Ha beléptünk, próbáljuk ki a sudo-t, és a pacman-t egyben, és telepítsünk fel mondjuk a p7zip-et, amit az előbb széndékosan hagytam ki. Írjuk be hogy:
sudo pacman -S p7
majd nyomjunk egy tab-ot. ha kiegészíti "p7zip"-re, akkor örülünk, egyébként valami nem jött össze. Írjuk be legfeljebb, majd enter. Ekkor a sudo első használatbavételkor megjelenő üzenete közli, hogy "nagy erő nagy felelősség" (pókember?), illetve hogy legyél óvatos, és ha felfogtad, add meg a jelszavad. Itt a saját jelszavad kell, nem a root-é. Ha megvagyunk, felpakolja a p7zipet. A sudo üzenete többet nem fog előjönni.

Végezetül, mountoljuk fel egy könyvtárba a dokkolóba csatlakoztatott merevlemezt. Én xfs fájlrendszerrel használom, ezért szükség van az xfsprogs csomagra, amit a szokásos módon telepíthetünk
sudo pacman -S xfsprogs
Ha megvan, nézzük meg az fdisk-el hogy mi a helyzet:
sudo fdisk -l
Ha megvan a kívánt lemez és partíció, akkor csináljunk neki egy könyvtáárat, mondjuk a gyökérbe, és mountoljuk be oda:
mkdir /STORAGE
mount -t xfs /dev/<lemezid és partíció> /STORAGE
Nézzünk be ebbe a könyvtárba, és próbáljunk írni bele, ilyesmik, hogy minden rendben van-e Ha nem tudunk írni bele, akkor adjuk ki a
sudo chown -R <usernev>:<usernev> /STORAGE
vagy esetleg a
sudo chmod -R a+w /STORAGE
parancsokat.
Most állítsuk be hogy minden bootolásnl csatolja fel a vinyót a fenti könyvtárba. Ehhez az /etc/fstab fájlt kell szerkesztenünk. Célszerű a lemez azonosítója helyett az úgynevezett UUID-jét használni, ami nem változik olyan könnyen, mint egy sima /dev/sdg. Hogy megtudjuk, adjuk kia a következő utasítást:
lsblk -f
A listában látjuk a lemezeinket, azonosítójukat, címkéjüket, és az uuid-jüket is. Keressük meg az usb-re csatlakoztatottés, és adjuk az /etc/fstab-hoz a következő módon:
sudo vim /etf/fstab
Én valami ilyesmit adtam az utolsó sorhoz:
/dev/disk/by-uuid/ee425f9c-6772-4fac-b47f-b0337d39082d /STORAGE xfs logbufs=8,logbsize=256k,barrier,largeio,noatime,nodiratime 0 0
Nem kötelező ezeket a paramétereket használni, a lényeg hogy az uuid jó legyen, és létezzen a könyvtár. Ja, és a fájlrendszer is jó legyen, persze, vagyis egy ntfs partíciót ne próbáljunk ext4-nek felcsatolni.
Ha megvan, próbáljuk ki, csatoljuk le:
sudo umount /STORAGE
majd fel:
sudo mount -a
Ha minden ok, a /STORAGE többé nem üres, hanem a HDD-nk tartalma lesz ott. Persze, ha üres volt mert mondjuk most formáztuk, akkor csak azt vesszük észre, hogy van benne x Tb hely...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése